Евродепутатите гласуваха по-строги правила за борба с дъмпингов и субсидиран

...
 Евродепутатите гласуваха по-строги правила за борба с дъмпингов и субсидиран
Коментари Харесай

ЕП приема по-строги правила срещу дъмпинга

 Евродепутатите гласоподаваха по-строги правила за битка с дъмпингов и субсидиран импорт от трети страни. Целта е да се защитят работните места и индустрията в Европейски Съюз, заяви пресслужбата на Европейския парламент (ЕП).
Европейските търговски правила за първи път в света ще изискват от сътрудници отвън Европейски Съюз да дават отговор на интернационалните обществени и екологични стандарти. Целта е да се ускори отбраната на работните места и бизнеса в Европейски Съюз против незаслужено евтиния импорт от трети страни, които мощно се намесват в стопанската система си.

Какво е новото?

‒         въздействието на обществения и екологичния дъмпинг ще се взима под внимание, когато се взимат решения по отношение на антидъмпингови мерки;
‒         Европейската комисия ще следи ситуацията в страните експортьорки. Компаниите от Европейски Съюз могат да се базират на тези отчети, когато подават оплаквания;
‒         няма да има спомагателна доказателствена тежест за сдруженията от Европейски Съюз в допълнение към актуалната процедура за антидъмпингови дела;
‒         дребните и междинните предприятия ще получават помощ, с цел да се оправят с процедурата;
‒         всички наранени страни, изключително синдикатите, ще имат опцията да показват мнението си за решенията по отношение на ограниченията за комерсиална отбрана.

Парламентът през днешния ден утвърди неофициално съглашение по отношение на новите правила, реализирано от договарящите евродепутати и представители на Съвета на 3 октомври. То беше подкрепено с 554 гласа „ за “ против 48 „ срещу “, 80 „ въздържал се “.

 

„ Гордея се с постигнатия резултат. Ние подсилихме нашата комерсиална отбрана и за първи път в света въведохме комерсиално законодателство, което взема поради спазването на трудови и екологични стандарти. Дадохме на нашите промишлености далновидна система, която дейно да ги отбрани от нечестни практики. “, сподели ръководителят на комисията по интернационална търговия Бернд Ланге (С&Д, Германия).

„ Днес не дискутираме единствено въпроса, дали Китай е пазарна стопанска система или не, а дали нашата европейска система може и би трябвало да сътвори идентични правила за всички, както и, дали тези правила могат да дават идентични благоприятни условия на всички. Отговорът е „ да “, тъй като ние се нуждаем от равнопоставена и почтена конкуренция ", разяснява докладчикът на Парламента Салваторе Чику (ЕНП, Италия).

Правилата ще влязат в действие, откакто бъдат публично утвърдени от Съвета и оповестени в Официалния вестник на Европейския съюз.

Работните места и фирмите в Европейски Съюз имат компликации в конкуренцията с импорт на извънредно ниски цени от трети страни, които имат несъразмерен индустриален потенциал и субсидирани стопански системи. Това се случва главно в стоманодобивната, алуминиевата, велосипедната, циментовата, химическата, керамичната, стъкларската, хартиената и слънчевата индустрия.

Новите правила ще разрешават на Европейски Съюз да се оправи с сходни нечестни търговски практики, насочвайки вниманието си към вноса, при който цените не са пазарни, заради държавна интервенция. Членовете на Екологичен потенциал също по този начин договарят за по-нататъшни проекти за актуализиране на „ инструментите за комерсиална отбрана “ на Европейски Съюз за повишение на цените против дъмпингов или субсидиран импорт от страни, които не се намесват широкомащабно в стопанската система.
По публикацията работи: Веселина Василева
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР